10. točaka Eden destinacije Vukovar – Vučedol – Ilok

1. DVORAC ELTZ

Gradnju Dvorca počeo je 1749. godine vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz. U početku je bio izgrađen samo središnji dio, a kasnije je Dvorac više puta dograđivan. Već 1781. izvršeno je prvo veće proširenje, a konačan izgled dobio je početkom 20.st. po nacrtima bečkog arhitekta Siedeka. Velikih je dimenzija, raskošne koncepcije, obiluje bogatstvom stilskih detalja, ali zadržava skladne odnose. Ubraja se među najreprezentativnije objekte baroknog razdoblja na hrvatskom tlu. Od 1968. godine u Dvorcu Eltz smješten je Gradski muzej Vukovar. Zgrada je 1991. pretrpjela strašna oštećenja a dvorac je u cjelini obnovljen je 1948. godine donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je svom gradu poklonio dr. Antun Bauer.

Zavičajni muzej, prikazivao je prošlost Vukovara od prapovijesti do danas, a među najznačajnije zbirke su se ubrajale iskopine s arheološkog lokaliteta Vučedol te kulturno-povijesna zbirka koja je dokumentima, namještajem i umjetničkim predmetima pružala vjeran prikaz života vukovarskog građanskog sloja i obitelji Eltz.

Zbirka Bauer sadržavala je najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. st. i prve polovice 20. st. s posebnim naglaskom na razdoblje između dva svjetska rata. Među više od tisuću umjetnina Zbirka je sadržavala djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ice Kršnjavog, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Emanuela Vidovića i mnogih drugih.

Potkraj 1992. godine osnovana je zbirka pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu i tako nastaje zbirka donacija hrvatskih, a potom i europskih, umjetnika za grad Vukovar. Do danas je u toj zbirci prikupljeno više od 1400 djela suvremene hrvatske i europske umjetnosti. Gradski muzej Vukovar danas djeluje u kompleksu Dvorca Eltz koji je jedinstveni muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu  se čuva i prezentirati kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području.

2013.godine Gradski muzej Vukovar osvojio je prestižnu nagradu Anton Štifanić za poseban doprinos u razvoju turizma Republike Hrvatske, a 2016. godine je nagrade Silletto, koja se dodijeljuje muzeju koji posebnu pažnju posvećuje uključivanju svoje lokalne zajednice u svoj rad.

2. BAJADERA

Vodeni autobus  “Bajadera” – namijenjen je ponajprije razgledu Vukovara i obala s Dunava. Na taj način turisti dobivaju sasvim drukčiju sliku o gradu i ovom dijelu Hrvatske. U vlasništvu je Turističke agencije Danubium Tours.

Panoramski turistički brod može primiti 60 osoba, a posebno je zanimljiv zbog toga što je zatvoren kaljenim staklom. Katamaranskog je tipa, pa se stječe puni osjećaj vode. Točnije, kažu neki, dojam je kao da se hoda po vodi. Unutrašnjost broda se grije pa je moguće korištenje i tijekom zimskih mjeseci, s time da ni sjedalice nisu fiksirane te može služiti za razne namjene. Uz običan turistički razgled, može se koristiti i za održavanje sastanaka, konferencija i slično.

3. POVIJESNI BARKONI CENTAR GRADA VUKOVARA

Povijesni barokni centar Vukovara, koji gradu daje prepoznatljivu vizuru, šire je područje i obuhvaća Ulicu dr. Franje Tuđmana, u Starom Vukovaru na desnoj obali Vuke, te ulice Josipa Jurja Strossmayera i Županijsku u Novom Vukovaru na lijevoj obali Vuke. Uže središte zaštićeno je kao urbana povijesna cjelina.

Središte Starog Vukovara prepoznatljivo je po kućama s baroknim lukovima građenim u tipičnom stilu marija terezijanskog provincijskog baroka. Nekoć su to bile obrtničke radionice i trgovine koje su rječito govorile o ekonomskoj moći bogatijeg sloja vukovarskog građanstva. Istodobno s prepoznatljivom baroknom izgradnjom Starog Vukovara tijekom 18. st., uz zamjetnu stilsku distinkciju, razvija se i prostor Novog Vukovara. Većina građevina u tom dijelu grada na lijevoj obali Vuke nosi oznake čistog i suzdržanog kasnobaroknog klasicizma. Tako zaokružena barokna cjelina do danas je ostala dominantan stilski sloj povijesnog Vukovara, s brojnim arhitektonskim spomenicima iznimno velike likovne i ambijentalne vrijednosti.

4. VUČEDOL

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava (5 kilometara nizvodno od Vukovara) i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika. Ono što ga čini posebnim jest činjenica da je zbog vrijednosti nalaza i mogućeg određivanja profila cjelokupne manifestacije dao naziv jednoj eneolitičkoj kulturi – Vučedolska kultura – a istovremeno je to i prostor njezinog ishodišta.

Zbog svog izvanrednog geostrateškog položaja Vučedol je bio mjesto stalnog naseljavanja. U najdubljim slojevima ostali su očuvani tragovi najstarije neolitičke kulture nazvane Starčevačkom. Ipak, kontinuirani život na Vučedolu u međusobnom preplitanju prati se u vrijeme eneolitika, kada se u vremenskom trajanju od 700 godina ovdje izmjenjuju Badenska, Kostolačka i Vučedolska kultura. Najveći uspon Vučedol je svakako doživio u vrijeme trajanja Vučedolske kulture koja je u cijelom svom trajanju datirana u vrijeme od 3000. do 2200. g.pr.Kr.

Život na Vučedolu odvijao se na tri naseobinska platoa što su u luku okruživala Gradac koji je svojim izdvojenim položajem i izgledom imao značenje akropole. To je bilo naselje zemljoradnika, stočara, lovaca i prerađivača bakra. Materijalna kultura, u kojoj se posebno ističe keramička produkcija, svojom izvanrednom tehnološkom kvalitetom i estetskim vrijednostima govori i o visoko razvijenoj civilizaciji. Ona se odlikuje izrazitim umjetničkim nadahnućem i stvaralačkom snagom koja je pokrenula novi civilizacijski tok. Vučedolska keramika plijeni pažnju savršenim skladom oblika i smještaja ukrasa. Najpoznatija keramička posuda je Vučedolska golubica, kultna posuda u obliku ptice, bogato urešena inkrustracijama, a pronađena je 1938. na lokalitetu Gradac.

Vučedolskoj kulturi pripada i Vučedolski Orion koji se smatra najstarijim europskim kalendarom. Posuda s kalendarom pronađena je u Vinkovcima, na mjestu današnjeg hotela Slavonija. Četiri polja na koje je posuda podijeljena simboliziraju četiri godišnja doba, a pojedini znakovi koji se sustavno ponavljaju predstavljaju smjenu mjeseci. Otkriće ovoga najstarijeg kalendara svjedoči o razvijenoj, visokoj civilizaciji i kulturi na ovim područjima prije više od pet tisuća godina.

5. MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE

Jedinstveni je muzej u svijetu posvećen jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi iz razdoblja eneolitika, 3000.-2500.pr.Kr., koja je u svom vrhuncu zauzimala prostor današnjih trinaest europskih zemalja. Kultura je dobila naziv prema eponimom lokalitetu Vučedol, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe na kojemu se danas nalazi Muzej.

U muzeju možete doživjeti i otkriti mističnu povijest Europe, svemir otkrića i inspiracije svojom neusporedivom i neponovljivom kombinacijom položaja, arhitekture, ugodne atmosfere, te povijesne vrijednosti prezentirane na suvremeni način. Obilaskom muzeja možete doživjeti :

  • Prvu pravu indoeuropsku vučedolsku kuću-košaru
  • Najstarija prapovijesna kola na četiri kotača
  • Najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba
  • Prapovijesnu ljevaonicu u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala
  • Proizvodnju prve bronce na svijetu i još mnogo toga uz izvrsnog vodiča.

6. ILOK (ILOČKI PODRUMI)

Povijest

Najstariji arheološki nalazi svjedoče o naseljenosti područja Iloka u mlađem kamenom dobu, a brojni su i nalazi iz bakrenog, brončanog i željeznog doba. Otkrivena su bogata nalazišta vinkovačke i vučedolske kulture. Rimljani su, osvojivši ove krajeve, zbog kontrole dunavskog-panonskog puta i granice izgradili pograničnu utvrdu nazvanu Cuccium. Iločki podrumi d.d. nasljednici su tradicionalne vinogradarsko-vinarske proizvodnje koja seže u 15 stoljeće. Trenutno u svom vlasništvu imaju 350 ha te u kooperaciji još oko 500ha. Vino za tržište s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog podrijetla proizvodi se od 18. stoljeća. Godišnje proizvedu od 4,5 do 5 milijuna litara s vina oznakom kontroliranog podrijetla. Novi podrum ima kapacitet 90 000 hl. Posebno su zanimljivi i poznati po jedinstvenom starom vinskom podrumu ispod dvorca Odescalchi. Kompleks podruma je preuređen u turističko naselje kategorije 3*. Iz toga je podruma za krunidbu kraljice Elizabete II naručen i poslan na engleski dvor poznati iločki traminac. Također tu je i prekrasno obnovljeno ladanjsko imanje Principovac koje se nalazi u vinogradima ponad Iloka.Sorte: graševina, rajnski rizling, pinot bijeli, chardonnay, traminac, frankovka, cabernet sauvignon, pjenušac. Turizam: turistički vlakić za razgled grada i vinogorja po željenoj ruti ili po preporuci, iznajmljivanje bicikala, smještaj, restorani, vidikovac, caffe&wine bar, sportski tereni i rekviziti: tenis, badmington, GOLF vježbalište i pucalište. Stari podrum – smješten je u posebnom ambijentu nekadašnje vinarije, čineći ga autohtonim i dajući mu karakterističan srijemski štih. Ugodan i topao, uz domaće delicije sljubljene s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma, restoran ni najveće eno-gastro znalce ne ostavlja ravnodušnima.

Restoran ima kapacitet od 100 sjedećih mjesta i dodatnih 60 pod natkrivenom vrtnom terasom. Restoran nudi i organizaciju najrazličitijih vrsta domjenaka i banketa kao što su seminari, kongresi, sastanci, obljetnice, vjenčanja, krstitke, vrtne zabave, rođendani i slično. Osim restoranske ponude, Stari podrum gostima nudi i cijelu vinsku paletu proizvoda vinarije uz stručno vođenu degustaciju od strane enologa ili sommeliera. Kako bi, nakon svakog kušanja nepce očistili od okusa prethodnog vina, dobit ćete porciju kruha i sira i omogućiti si novi doživljaj sa svakom novom čašom…Kako bi gosti Starog podruma sa sobom ponijeli trajnu uspomenu ili bocu vina kao najpoznatiji iločki suvenir, otvorena je suvenirnica. Ona u svojoj ponudi ima cijeli asortiman vina Iločkih podruma, ali i autohtone suvenire iz domaće radinosti iločkih zanatlija.

7. ILOČKA VINSKA CESTA

Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Iločko vinogorje dar je božanski pa su i vina u Iloku takva – vrhunske kvalitete, mirisa i okusa. Između iznimnih pedo-klimatskih uvjeta i vina stoji čovjek: vinogradar, radnik, Srijemac koji tijekom cijele godine „služi“ vinogradu da bi kasnije u svom podrumu odnjegovao proizvod koji gostoljubivo nudi svim posjetiteljima.

Zanimljivo je to što su u Iloku vinski podrumi smješteni u naselju. U gotovo svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Ta kombinacija kreirala je posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo a posebni su Vukovo i Principovac (turističko naselje). Naši vinari i podrumari otvorili su svoja vrata za goste, u ponudi su degustacije, hladni domaći naresci, slane delicije i, po potrebi, sve ono što posjetitelj poželi, a može se ispuniti. Dovoljno je izabrati između 15-ak vinara, najaviti se i uz kapljicu koja razgaljuje duh i tijelo uživati u gostoljubivom obiteljskom ambijentu.

Naravno, svaki posjet neizostavno mora uključiti atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri. Izgradili su ih kneževi Odescalchi još tijekom 16. i 17. stoljeća na osnovi podruma Nikole Iločkog iz 15.stoljeća. Danas su oni u vlasništvu tvrtke Iločki podrumi d.d. koji spadaju u sam vrh hrvatske i europske vinske karte.

Sorte koje možete kušati i kupiti u Iloku su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti.

Ilok je posebno poznat po tramincu. Dokaz tome je i zanimljiva činjenica da su se iločki traminac i silvanac služili na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.

Posjet iločkom vinskom kraljevstvu najbolje je završiti mesnim ili ribljim obrokom u nekom od restorana. A ako si dozvolite imati vremena i opustiti se, to obavezno planirajte uz tamburaše koji će Vas zabavljati zvukom i pjesmom. Obratite se na željenu lokaciju, izrazite svoje želje i dogovorite posjet, a vinari, članovi Udruge Iločka vinska cesta, će se potruditi to i ostvariti.
Kompletan popis i kontakti ovdje.

8. LADANJSKO IMANJE PRINCIPOVAC****

Nadomak središta povijesnog i vinskog grada Iloka, na pejzažnom brežuljku odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku smjestio se dvorac Principovac. Izgrađen je još 1864.godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku graševinu Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije. Restoran je smješten unutar obnovljenog dvorca kneževske obitelji Odescalchi, a bogata gastronomska ponuda – new age kuhinja – bazirana je na autohtonim namirnicama, pripremanim na sofisticiran način, fusion filozofijom. Na taj način svakom gostu približava okuse Srijema i Slavonije na novi način. Naravno, pijući vino na čaše uz svaki novi slijed jela.

Ako poželite dulje ostati, kompleks Ladanjskog imanja Principovac nudi i luksuzno i moderno uređenih 5 apartmana u kategoriji ☆☆☆☆, te jedan De luxe apartman. Sve sobe smještene su na brežuljku, u sred vinograda, pružajući privatnost, mir i tišinu uz pogled koji očarava. Ladanjsko imanje nudi i razne dodatne sadržaje za rekreiranje i uživanje u prirodi. Osim teniskog, odbojkaškog i badminton terena, tu se nalazi i 8 km asfaltiranih vinskih cesta kroz vinograde koje su idealne za pješačenje, trčanje, vožnju našim biciklima, mopedima i električnim vozilima. Ako se želite opustiti uz piknik sa dragom Vam osobom, obitelji ili prijateljima, tu su i male drvene kućice smještene na nekoliko lokacija usred vinograda. Uz navedene aktivnosti u ponudi je i natkriveno vježbalište za golf, kao i igralište od 3 polja te škola golfa. Posebna ponuda je organiziranje i team building aktivnosti natjecateljskog tipa, kojima se razvija natjecateljski duh, ali i produbljuju prijateljstva suradnika i kolega unutar tvrtke. Panoramsko dizalo unutar dvorca vodi do ostakljenog vidikovca, odakle se kao na dlanu pružaju nepregledni vinogradi i blagi obronci Fruške gore koji se spuštaju prema Dunavu. Obzor koji na čovjeka djeluje opuštajuće uz vino, hranu i ambijent pobuđuje hedonističke porive, čineći da se osjećate nekako „aristokratski“…

9. HOTEL DUNAV ILOK

Hotel “Dunav” sa četiri zvjezdice, ponosno nosi Michelinovu preporuku. Restoran se nalazi na samoj obali Dunava,  okružen zelenilom i prostranom terasom gostima pruža nezaboravan ugođaj.

Pored toga tu je i dvorana za poslovne i druge skupove te riječni turistički brod “Danubius”. Gastronomska ponuda kontinentalne kuhinje, posebno jela od riječne ribe (poznati fiš bez kostiju ), a uz vrhunsku hranu u ponudi su i vrhunska vina iločkih vinara.

Turistički brod „Danubius“  kao dio sadržaja  hotela posebna je i jedinstvena ponuda u hrvatskom Podunavlju, samo tu, u Iloku možete doživjeti pravu, izazovnu, pomalo luksuznu kraću ili dužu vožnju rutom po želji . Kraću panoramsku, ispod mosta, do same granice ili Šarengradske Ade,  dužu do Vukovara, Osijeka ili pak Novog Sada. Vožnje su za grupe od 50 osoba, na brodu i tijekom vožnje moguće je organizirati i catering, degustacije  iločkih vina, konzumirati pića i napitke, održati promocije, prezentacije, sastanak, ili jednostavno u interijeru-baru ili vani uživati u vožnji.

U suradnji s udrugom “Iločka vinska cesta” nude obilazak vinskih podruma malih vinara u okruženju.

10. DVORAC ODESCALCHI

Dvorac Odescalchi je kroz povijest imao različite namjene, a danas u njemu se nalazi Muzej grada Iloka i gradska galerija, a ispred zgrade nalazi se značajno arheološko nalazište. Obnovu cjeline iločke povijesne jezgre koja osim dvorca Odescalchi s muzejem  in situ, obuhvaća i nov stalni postav Muzeja grada Iloka, u cijelosti je provelo Ministarstvo kulture RH uz pomoć Grada Iloka te Muzeja grada Iloka. Obnovljeni Muzej grada Iloka svečano je otvoren za posjetitelje u veljači 2010. godine.

SREDNJOVJEKOVNA JEZGRA ILOKA

Iločka srednjovjekovna jezgra zaštićeni je kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije. Na ovom malom prostoru mogući su daleki put u prošlost i šetnja kroz stoljeća.

Zamislite masivnu, visoku i dugu tvrđavu, kneževski i kraljevski dvorac, visoko uzdignut zvonik, crkvu i samostan sa kulom, rijetke islamske građevine turbe i hamam, bujni park i perivoj, duboko ukopane stare vinske podrume, vidikovac s nezaboravnim pogledom na široki Dunav i bačku ravnicu – sve to možete doista vidjeti i doživjeti u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, na malenom brijegu okruženom Dunavom i vinogradima.
Stara jezgra neiscrpan je izvor materijalnih dokaza života na ovim prostorima pomoću kojih se može pratiti kontinuitet življenja od prapovijesti do srednjeg vijeka i novijih razdoblja. Najstariji nalazi svjedoče o životu u mlađem kamenom dobu. Tu su zatim vrijedni materijalni dokazi iz rimskog razdoblja kada se Ilok zvao Cuccium te bogata baština iz srednjeg vijeka: ostaci bazilike sv. Petra (iz 13. stoljeća) i srednjovjekovnog dvora, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana koju je prvi izgradio vojvoda Ugrin (u 14. stoljeću), tvrđava-zidine koje je podignuo Nikola Iločki (u 15. stoljeću). Iz razdoblja turske vladavine ostali su nam turbe i hamam (iz 16. stoljeća). Plemenitaška obitelj Odescalchi ostavila nam je dvorac i ispod njega stare vinske podrume (od 15. – 17. stoljeća), a tu su i kurija Baruna Brnjakovića (iz 18. stoljeća), kapelica sv. Ivana Nepomuka (iz 18. stoljeća) te lijepi park i perivoj (iz 18. – 19. stoljeća). U samom parku je nekoliko bisti i spomenika novijeg datuma.

Arheološke iskopine, nova nalazišta, restauratorski i konzervatorski radovi  još uvijek su česta pojava u staroj jezgri. Ovaj lokalitet dio je projekta Ministarstva kulture RH „Obnova, istraživanje i restauracije lokaliteta na potezu Vukovar – Vučedol – Ilok“. Završetak istraživanja i prezentacija najzanimljivijih nalaza i lokacija planiran je do kraja 2010. godine, a Ilok tj. stara jezgra  trebao bi biti uvršten na popis gradova i spomenika od posebne vrijednosti koje štiti i promiče UNESCO.