2 dana Lika – Vrila Gacke – Kuterevo – Krasno – NP Sjeverni Velebit

2.dan: Krasno – Sjeverni Velebit

Doručak, susret s osobljem iz NP u Kući Velebita, Kuća Velebita je informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Smještena je u selu Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja.

Kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine. U pratnji lokalnog vodiča nastavljamo put do planinarskog doma na Zavižanu u sklopu kojega se nalazi i meteorološka stanica.

Razgled iste, zatim slijedi šetnja do botaničkog vrta (cca 1,5 sati). Povratak u Krasno na ručak. Te odlazak u posjetu sirani Runolist, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnog škripavca, skute i tvrdog kravljeg sira u kori. Nakon degustacije odličnih ličkih sireva odlazak na degustaciju velebitskih čajeva do OPG Lulić. Ovdje možete kušati : organski uzgojeno povrće i bobičasto voće,  čajeve i sokove samoniklog ljekovitog bilja.

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

  Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.

  1.dan: Zagreb – Vrila Gacke – Kuterevo – Krasno

  Polazak ispred __________ u jutanjim satima po dogovoru. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Karlovca i Ogulina  prema Smiljanu rodnom mjestu Nikole Tesle. Koncept Memorijalnog centra sastavljen je od raznih sadržaja koje možete pogledati u prilogu programa.

  Nakon posjeta muzeju nastavljamo vožnju do vrila Gacke, prikaz starog načina mljevenja žita i pranja tepiha u stupama (tok vode prirodno vrti i ispire tkanine) na  mlinicama na vrilima Gacke po želji ručak u restoranu, te slobodno do odlaska do sela Kutereva smještenog na obroncima Velebita u kojem je sačuvana pučka arhitektura i osebujni narodni običaji te nešto što će zasigurno privući pažnju svakog ljubitelja životinja: u okviru naselja je ustanovljeno utočište za mlade medvjede, prvi ovakav projekt u Europi koje je osnovala grupa lokalnih entuzijasta, koje je moguće vidjeti iz neposredne blizine uz stručni nadzor.

  Posjet medvjedićima (troškovi dobrovoljnog priloga uključeni u cijenu izleta). Nakon toga odlazak za KRASNO i Velebit, na čijoj se sjevernoj strani smjestio Nacionalni park Sjeverni Velebit.

  Krasno je najveće naselje na Velebitu na 800 m nadmorske visine. Najveća znamenitost Krasna je crkva Majke Božje Krasnarske iz XVIII. stoljeća, izgrađena na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice.

  Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine. Smještaj u sobe, odmor i slobodno do večere. Nakon večere zabava, noćenje.

  Cijena uključuje:

  • prijevoz modernim turističkim autobusom,
  • smještaj u Krasnom na bazi 1 punog pansiona (doručak,ručak, večera),
  • degustacija sireva u sirani Runolist i degustacija čajeva u OPG-u Lulić,
  • licenciranog turističkog pratitelja,
  • sve razglede i izlete prema programu,
  • organizaciju i realizaciju putovanja

  Doplate:  ulaznica za NP Sj Velebit, ulaznica za Kuterevo (medvjedići)