Gornje Međimurje

Volite li pješačiti ili voziti bicikl, ako ste gurman ili ljubitelj vina, vrijeme je da posjetite Gornje Međimurje. Ova zelena oaza dio je UNESCO rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. U tom dijelu Hrvatske sigurno ćete pojesti najbolju međimursku gibanicu pred kojom pokleknu i najjači karakteri.

Koliko se god trudili pripremiti ovu slasticu u kojoj mak, sir, orasi i jabuke ravnopravno sudjeluju, neće biti tako ukusna kao u njezinom prirodnom okruženju. Možete je jesti u bilo kojoj prigodi i u svako doba dana, samostalno – tek toliko da se zasladite ili nakon neodoljivih specijaliteta poput mesa iz tiblice, sira turoša, riječnog smuđa… Međimurje je poznato po krumpiru, bučinom ulju iznimne kvalitete, a heljdina kaša nezaobilazni je specijalitet.

Male obiteljske vinarije ponudit će vam odlični sauvignon, graševinu, rajnski rizling, muškat žuti, traminac, chardonnay, pinot crni, cabernet sauvignon…No, jednu sortu morate kušati! To je pušipel, međimurski vinski brend koji se jednostavno ne propušta.

Sve su to razlozi zbog kojih je Gornje Međimurje zaslužilo titulu Europske destinacije izvrsnosti – EDEN na temu „Turizam i lokalna gastronomija

Nakon turističke i gurmanske ture po vinarijama, starim riječnim mlinovima, uljarama, seljačkim turističkim gospodarstvima, tradicionalnim i modernim restoranima, vrijeme je za predah i opuštanje u Termama LifeClass Sveti Martin, smještenim u općini koja je prva u Hrvatskoj proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti 2006./2007. na temu „Turistička destinacija na ruralnom području“. Tako Međimurje zasada jedino u Europi ima dva EDEN-a.

Otkrijte, doživite i istražite najljepše hrvatske destinacije održivog turizma…