Grad Đurđevac

Krajem lipnja podravski grad Đurđevac posebno oživi. Legenda o Picokima postaje stvarnost. U ovoj pučkoj kazališnoj igri na otvorenom sudjeluje stotine statista i konjanika u čast imena Picok kojeg s ponosom nosi svaki Đurđevčani. Legenda kaže da se Ulama-beg u 16. stoljeću u namjeri da slomi otpor pod đurđevačkom utvrdom odlučio na opsadu i izgladnjivanje njezinih stanovnika.

U tome bi i uspio da nije bilo domišljate starice koja je predložila da se posljednji pjetlić ili po podravski picok stavi u top i ispali u turski tabor. Uvjereni da u utvrdi ima hrane u izobilju, Ulama-beg napušta bojište, a Đurđevčani su od tada postali Picoki, kao „prokletstvo“ poraženog bega.

Njegovanje tradicijskih običaja, rituala, starih obrta, legendi u okviru manifestacije Picokijada dio je atraktivne turističke ponude Đurđevca pa je ovaj grad dobio titulu Europske destinacije izvrsnosti 2007./2008. na temu „Turizam i lokalna nematerijalna baština“.

U Đurđevcu u utvrdi Stari grad posjetite gradski muzej  u kojem istaknuto mjesto ima zbirka donacija hrvatskog naivca Ivana Lackovića Croate. Ne propustite Đurđevačke peske, jedinstveni prirodni fenomen s ostacima pješčanih dina, poznat i kao hrvatska Sahara.

Upornim pošumljavanjem akacijom i nižim vrstama drveća danas su Đurđevčani uspjeli pripitomiti ovaj kraj, no još uvijek pobuđuje pažnju turista.

Otkrijte, doživite i istražite najljepše hrvatske destinacije održivog turizma…