Jednodnevni izlet u Motovun – Svetvinčenat

Polazak u jutarnjim satima prema dogovoru. Vožnja udobnim turističkim autobusom preko Zagreba, Gorskog kotara i Rijeke uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak u Motovun, jedan od najljepših i najuščuvanijih srednjovjekovnih gradova u Istri. Slijedi razgled grada, šetnja,fotografiranje. Motovun je smješten na 277 m nadmorske visine, okružen zidinama pruža pogled na dolinu Mirne, vinograde, Motovunsku šumu i okolna naselja. Motovun je danas poznat po kulturnim događanjima i vezan legendom o Velom Joži. Šetnja gradićem i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti.

Nastavak putovanja središnjom Istrom prema Svetvinčenatu.

Obilazak grada. Ovim istarskim gradićem dominira srednjovjekovni kaštel. Pred kaštelom nalazi se prostrani trg – najljepši renesansni trg u Istri. S istočne strane krasi ga renesansna crkva, s južne strane niz starih kuća s gradskom lođom. Sa zapada prolazi cesta uz koju se nalaze dobro očuvane kuće i palače. U Svetvinčenatu je otvorena nova turistička atrakcija, doživljaj i priča – Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”

Legenda tj. priča ide ovako nekako… Mare Radolovich, danas poznata kao Vještica Mare, bila je lokalna travarka i ljekarica. Godine 1632. njeni susjedi i sugrađani optužili su nesretnicu za pakt s vragom i osudili ju na smrt. Nije pomogla ni činjenica da je svoje krvnike Mare još do jučer liječila od bolesti i pomagala im u riješavanju njihovih problema.

Svetvinčenat svojim šarmom i ugođajem vraća u povijest i predstavlja dušu stare Istre..

Kao što je bio običaj u to vrijeme, vještica je pogubljena na lomači u dvorištu lokalnog Kaštela. Pravo pitanje koje treba postaviti je sljedeće: Je li Mare zaista skončala te noći, ili je ipak preživjela? A za odgovor ipak morate posjetiti Svetvinčenat tj. novi Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”.

Iskušajte se u igri Escape Castlu, u kojoj mogu sudjelovati ekipe od 2-5 igrača.

Riječ je o inovativnom konceptu, jedinstvenom na svijetu, koji se temelji istarskim legendama, i povijesnim zapisima. Igra je za sve generacije, a trajanje je od 30minuta do sat vremena.

Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Morosini-Grimani, najsačuvaniji na poluotoku i najveća svetvinčenska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta i odredište, nekad davno, vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista.

Kaštel je danas jedna od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena u Istri. Na tri ugla-tri kule, a na četvrtom-palača sa sobama za gospodu i stanom kapetana. S tih kula su se kontrolirala sva četiri ulaza u grad. Kule su povezane bedemima koji izvana pri dnu imaju i potporni zid, a iznutra po cijeloj dužini balkon s kojeg su stražari motrili kroz otvore puškarnica.

Na vratima, osim pokretnog mosta postojala je i velika rešetka za spuštanje. Iznad ulaza smješten je grb kaštela, sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani di San Luca. Unutra je osim širokog dvorišta bio stan upravitelja mjesta, skladište za javna davanja i municiju, oružarnica, prostorije za 200 mušketira i kopljanika i vrlo siguran zatvor – pod zemljom.

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

  Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.

  U cijenu uključeno:

  • prijevoz udobnim turističkim autobusom,
  • licencirani turistički pratitelj
  • tijekom putovanja,
  • ulaznica za ulazak u Motovun,
  • posjet destinacijama prema programu,
  • osiguranje
  • odgovornosti organizatora paket aranžmana i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja putnika –
  • nezgoda u autobusu, organizacija i realizacija programa i PDV.

   

  U cijenu nije uključeno: osobni troškovi

  Program možemo modificirati prema želji grupe.