Moje drago serce …

Moje drago serce,

Na vratima doma Katarine i Petra Zrinskog velikana hrvatske povijesti, izrecite najljepše ljubavne riječi, svojoj ljubavi.

Zavirite u povijesno razdoblje u kojem je viteštvo bilo važno i oživite viteza u sebi.

Prije smrti Petar Zrinski svojoj ženi Katarini napisao je jedno od najljepših ljubavnih pisama svih vremena,

pismo je ujedno bilo i oproštajno pismo koje Katarina nikad nije primila ni pročitala.

Iskreno, toplo i nježno pismo koje i danas zrači istom ljubavlju pročitajte na mjestu na kojem ga je Katarina trebala dočekati.

 

Program putovanja:

1. dan – petak

Polazak iz Zagreba u 8,00 sati – Autobusni kolodvor – turistički peroni 502 – 506. Vožnja autobusom do Varaždina. Po dolasku razgled grada: PALAČA PATAČIĆ – PUTTAR; ZGRADA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA; KAPUCINSKA CRKVA I SAMOSTAN; ŽUPNA CRKVA SV. NIKOLE; STARI GRAD; PALAČA SERMAGE; GRADSKA VIJEĆNICA; PALAČA DRAŠKOVIĆ; PALAČA ZAKMARDI; PALAČA KEGLEVIĆ. Nakon razgleda Varaždina vožnja do ČAKOVCA. Slijedi razgled od PERIVOJA ZRINSKIH do DVORCA I UTVRDE ZRINSKIH u kojem se nalazi SPOMENIK „OPROŠTAJ“ i MUZEJ MEĐIMURJA. Doček Zrinske garde, uz zvukove pjesme „Voda zvira iz kamena“ Josipa Štolcera Slavenskog. Razgled muzeja u pratnji kustosa. Kratak odmor i slobodno vrijeme u centru Čakovca do polaska u pravcu Terma Sv. Martin, prijava na recepciji, slobodno do večere.

Program sa svečanom večerom na temu Tradicijska jela u doba Zrinskih i živom plesnom glazbom započinje u 20.30 sati u restoranu autohtone međimurske gastonomije „Međimurski dvori“. Noćenje.

2. dan – subota

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje i wellness programe do ručka. U 15,00 h odlazak “v međimurske brege” Gornje Međimurje. Vožnja Cestom tradicije, zaustavljanje na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstven je to objekat tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela – plovilo koje poput perpetuum mobilea s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesla.

Odlazak u pravcu najsjevernijeg hrvatskog grada Murskog Središća i Peklenice.

Kakve asocijacije izaziva riječ – pakao? Ne baš najljepše, no pakao, ili kajkavski pekel, riječ je koja je u praslavenskom jeziku značila: smola. Ubrzo će vam biti jasno zašto se jedno selo na krajnjem hrvatskom sjeveru zove Peklenica. Ondje izvire gusta, crna, smrdljiva tekućina koju običavamo zvati – crnim zlatom ili naftom. Peklenica je dobila i ime po toj crnoj tekućini. Mještani su je zvali “pekel” i napravili su unosan posao od nje. Nema starijeg Međimurca koji barem jednom u životu nije upoznao Pekleničara koji je prodavao “mošču za kola mazati – kolomajz”, koja se onda koristila za podmazivanje drvenih kotača na ondašnjim kolima. Ali vratimo se povijesti. Peklenica je mjesto koje leži, ležalo je, na velikim količinama sirove nafte. Godine 1856. grof Feštetić je kraj potoka Brodec, koji prolazi kroz samo mjesto, imao iskopanu rupu duboku 4 metara u kojoj se prvo skupljala a onda i vadila skupljena nafta. Postupak skupljanja nafte bio je jednostavan, bez crpki ….

Nastavak programa Vinskom cestom do Štrigove, ručak u kavani Orijent. Nakon ručka, kraće zaustavljanje kod crkve Sv. Jeronima u kojoj se trenutono restauriraju freske poznatog baroknog fresko slikara Ivana Rangera. Nastavak vožnje Vinskom cestom do jednog od poznatih vinara i podrumara: degustacija 4 vrste sortnih vina. Povratak u hotel. Večera u hotelu. Noćenje

3. dan – nedjelja

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje i wellness programe do 11,00 h. Potom slijedi odjava iz hotela i odlazak u pravcu Donjeg Međimurja. Dolazak u Prelog obilazak crkve sv. Jakoba, župna crkva koja se spominje u kanonskim vizitacijama još 1334. godine. Pod titularom sv. Jakoba Apostola spominje se od 1650. godine. Arheološke iskopine kružna kula pred župnom crkvom otkrivena je 1997. godine te predstavlja arheološki nalaz od najvećeg značenja za Grad Prelog. Vožnja u pravcu Donjeg Kraljevca do rodne kuće i Ustanove Rudolfa Steinera. RUDOLF STEINER jedan je od najvećih vizionara dvadesetog stoljeća njegovo ime nosi 800 škola širom svijeta i za života je napisao 400 knjiga, stvorio je novu pedagogiju, osmislio pravedniju društvenu organizaciju, biodinamičku poljoprivredu i predvidio pojavu kravljeg ludila i medijsku manipulaciju.

U veličanstvenom opusu knjiga, članaka i predavanja Rudolf Steiner(1861-1925) predstavio nam je svoje učenje koje se naziva antropozofija. Na svestrani način on je htio učiniti razumljivim da je taj naš očigledno tako normalan, svakodnevni svijet utemeljen na duhovnom svijetu. U najrazličitijim fenomenima (od rasta biljaka i povijesnih događaja do ljudskog života prije rođenja i poslije smrti) Steiner je opisao suradnju fizičkog i duhovnog svijeta.

Posjeta rodnoj kući i Ustanovi Rudolfa Steinera Dok je Steinerova kuća još bila ruševna u nju su zavirile i Liv Ullman te Ingrid Bergman.

Vožnja u pravcu hotela Kralj. Ručak u hotelu. Slobodno do 18,00 sati. Odlazak iz Međimurja u pravcu mjesta Polska.

Cijena aranžmana na 40 putnika: 1.199 kn

Cijena paketa uključuje:

                    Wellcome drink u atriju Starog grada
                    Smještaj u Termama Sv. Martin u dvokrevetnima sobama/ apartmanima na bazi dva noćenja s doručkom + jedna večera
                    Jedna večera na izletištu Međimurski dvori u istoimenom restoranu, autohtone međimurske kuhinje Međimurski dvori, jedan ručak u kavani Orijent u Štrigovi, ručak u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu
                    Degustacija 4 vrste sortnih vina u jednom od poznatih vinskih podruma
                    Razgled Varaždina, Čakovca, Štrigove, Preloga, Vinske ceste, Ceste tradicije u pratnji lokalnog vodiča
                    Nastup i pozdrav povijesne postrojbe Garde Zrinskih
                    Prezentaciju proizvodnje međimurskih vina
                    Demonstracija jednog starog zanata
                    Zakuska: meso iz tiblice, sir, sušene kobasice
                    Ulaznice za Muzej Međimurja, Stari Mlin, Muzej rudarstva, Rodna kuća Rudolfa Steinera
                    Boravišnu pristojbu

Cijena paketa ne uključuje:

  • Piće za vrijeme obroka, ukoliko drugačije nije navedeno u ponudi menija
  • Doplata za smještaj u ½ app 100 kn po osobi

Zaljubljeni, mladenci, i svi koji obnavljaju svoje bračne zavjete u Čakovcu imaju priliku otkriti čaroban ambijent, vrhunsku ponudu, romantiku na svakom koraku i ostvariti vjenčanje iz snova.

Crkva sv. Nikole biskupa sveca koji je zaštitnik djece i putnika u samom središtu grada sa svojim baroknim raskošnim okruženjem još uvijek priča priču o onima koji „Navik žive“. Vitezovima hrvatske časti, Obitelji Zrinski koji su doveli franjevce u Međimurje.

Postoji li romantičnija scenografija od renesansne palače i baroknog Čakovečkog dvorca Zrinskih, najvećih vitezova hrvatskog naroda. Gdje svaki kamen pamti korake iščekivanja, osluškuje nježne riječi, čuva tajne, dočekuje zaljubljene i ispraća vjenčane. Mjesto na kojem je Katarina Zrinski toplinom ljubljene žene ispratila svoju životnu ljubav. Mjesto odakle je Petar Zrinski krenuo obraniti ljubljenu domovinu, obitelj i čast.

Mjesto iz kojeg i danas ljubav Katarine i Petra zrači i privlači slične upravo njima.

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.