Premužićeva staza i Zavratnica

Nakon, oko 6 sati duge šetnje Sjevernim Velebitom, dolazimo do planinarske kuće Alan, gdje nas čeka okrijepa i odakle ćemo krenuti prema Zavratnici, jednoj od najljepših uvala na Jadranu. Zbog svoga divljeg, ali opet romantičnog izgleda, golih stijena ružičaste boje i tamnomodrog mora, Zavratnica je uvala iz bajke.

Ljepota krajobraza i prirodnih vrijednosti zaljev je 1964. godine svrstala u kategoriju zaštićenih krajolika. Kamena pješačka staza odiše umijećem građenja u ‘živoj’ vapnenačkoj stijeni i pravo je remek–djelo tradicionalnog graditeljstva našeg primorja.

Ovo skrovito i tiho ljetovalište bogataša iz Beča i Praga s početka 20 stoljeća postalo je utočište i inspiracija Vjenceslava Novaka te mnogih drugih osoba. A sada svoj mir u njoj možete pronaći i vi.

Obratite pozornost na padine Zavratnice u kojima ćete uočiti najneobičnije skulpture načinjene umjetničkom rukom prirode, drveće koje krasi zaljev i cvjetove jarkih boja. Prošetat ćemo Zavratnicom, napraviti kratku pauzu za kupanje ili odlazak na vidikovac.

Oko 21 sat krenut ćemo prema mjestu polaska. Planirani dolazak je u kasnijim večernjim satima.

Vrijeme povratka može varirati ovisno o tempu grupe.

Polazak iz __________ 4.30 sati. Vozimo se prema Zavižanu, 1678 m visokom vrhu na Sjevernom Velebitu. Sa Zavižana ćemo krenuti u pješaćenje,  Premužićevom stazom, kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva, jer je građena u kamenu – suhozidu te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita.

Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. Kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km staze.

Stazom će nas provesti stručni vodič NP Sjeverni Velebit, koji će nas pričom upoznati s raznolikošću zbog koje je ovo područje zaštićeno: s raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom, geologijom, tragovima koje su ostavili ljudi koji su ovdje nekoć živjeli i radili, ali i senzacionalnim panoramama.

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

  Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.

  Cijena uključuje:

  • prijevoz minibusom ili kombijem prema programu (ovisno o veličini grupe)
  • ulaznicu u NP Sjeverni Velebit
  • stručnog vodiča NP Sjeverni Velebit
  • pratitelja putovanja
  • pripremu i organizaciju putovanja

  Cijena ne uključuje:

  • ulaznicu u Park prirode Velebit (Zavratnica) – 15 kn
  • obroke
  • osobnu potrošnju

  VAŽNO:

  • pješačenje Premužićevom stazom u NP Sjeverni Velebit iznosi 12 km i traje oko 6 sati (nema težih uspona)
  • potrebna oprema: obuća za hodanje (planinarske cipele ili tenisice za hodanje), zaštita od sunca (krema, šešir ili kapa), majica s dugim rukavima ili kabanica (za slučaj lošeg vremena)
  • potrebno je ponijeti veću količinu vode (min. 2 l) te vlastiti obrok (sendvič ili sl.)
  • u Planinarskom domu Alan moguća je priprema obroka – potrebna najava unaprijed, pri rezervaciji izleta.