Program za 10 dnevnu turu putovima hrvatskih Eden destinacija

DCIM100MEDIADJI_0050.JPG

1. dan

Polazak sudionika iz ___________________

Program u Međimurskoj županiji: “Turizam i lokalna gastronomija”, Vinska cesta na Cesti tradicije…

Razgled započinjemo razgledom Perivoja Zrinski i Muzeja Međimurja. Doček grupe u Atriju Muzeja uz piće dobrodošlice, čašu šampanjca, zvukove violine i glazbu Josipa Štolcera Slavenskog.

Muzejski kustosi ispričat će vam povijesnu priču o slavnoj hrvatskoj plemenitaškoj obitelji Zrinski i njezinom tragičnom završetku ali i o jednoj od najljepših ljubavnih priča i rastanku Petra Zrinskog i Katarine Zrinski.

Nakon razgleda Starog grada Zrinskih i kratke šetnje centrom Čakovca krećemo prema Gornjem Međimurju. Saznat ćete  zašto je Međimurje kolijevka hrvatske gastronomije i Cvjetnjak Hrvatske.”

Dolazak na izletište Međimurski Dvori i “Cestu tradicije”  slijedi cooking show u prostoru Etno art Chef kulinarske radionice i demonstracija izrade međimurske zlevanjke, Degustacija sira, meda, vina i međimurskih slastica. Razgled Etno vrta te nakon razgleda imanja slijedi tradicionalni međimurski obed- ručak. Nakon ručka odlazimo put Vinske ceste Međimurja do vinarije i kurije  Terbotz  – priča “Međimurske vinske ceste”- degustacija vina. Odlazak do Termi Sveti Martin, smještaj u hotel Golf, slobodno vrijeme za wellness i kupanje do večere.

Noćenje.

2. dan

Doručak, odjava iz hotela te odlazak u pravcu Donjeg Međimurja.

Kratki razgled grada Preloga, vožnja u pravcu  Donjeg Hrašćana posjet “Međimurskog muzeja- Etnografske zbirke dr. Juraj Kolarić- Od zipke do groba”. Zbirka se sastoji od zgrada i nekoliko gospodarskih objekata koji čine jednu cjelinu na imanju od 2415 m2 koje nosi naziv “Bohnecov grunt” budući da je nekad on bio vlasništvo doseljenika iz Bohemije (Češke). Postavljanje zbirke započelo je 2004. godine. Etnografska zbirka se nalazi na parceli koja je podijeljena na dva dijela. Prvim dijelom dominira kip sv. Jurja viteza mučenika, “Bohnecova hiža”, “Hižec” i “Stara hiža”, a na drugom ili Gospodarskom dvorištu dominiraju prateći poljodjelski ili ratarski objekti s kipom krave “Šeke i telčeka Bebeka” te “Zdenec s čigom”.

Odlazak u pravcu donjeg Kraljevca i posjeta Centru Rudolf Steiner slijedi prezentacija i kratka priča o ovom vizionaru. Rudolf Steiner začetnik je biološko-dinamičke poljoprivrede. Utemeljitelj znanosti o ljudskoj mudrosti, antropozofiji, svoj je život posvetio traženju izlaza iz zabluda modernog čovjeka te upućivanju čovječanstva na potrebu radikalnog mijenjanja čovjekova odnosa prema prirodi i prema sebi samom. Jedini je „ezoterik“ koji je svoja duhovna viđenja pretočio u praksu, danas poznatu i priznatu širom svijeta.

Na duhovno-znanstvenim temeljima osnovao je waldorfsku pedagogiju, biološko dinamičku poljoprivredu, antropozofsku medicinu i zdravstvenu pedagogiju.. koje se danas primjenjuju u najprestižnijim institucijama na svim kontinentima.  Nakon kraćeg razgleda centra i predavanja slijedi polazak prema Koprivničko-križevačkoj županiji i otkrivanju Edena na temu: “Turizam i lokalna nematerijalna baština”

Po dolasku u Đurđevac krećemo u razgledavanje Muzeja grada Đurđevca i utvrde Stari grad.

Utvrda Stari grad, Muzej grada Đurđevca, Interpretacijski centar Picokijade, Đurđevački pijesci, Hrvatska Sahara s devama i domaćim životinjama, kostimirana interpretacija Legende o Picokima, te brojni atraktivni animatorski programi iz godine u godinu mame sve više malih, ali i velikih posjetitelja u Đurđevac.

Uživat ćemo u jednoj od brojnih prezentacija koje nam nudi Đurđevac: Prezentacija zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Podravine u atriju Staroga grada (“Legenda o Picokima”,”Podravska naiva”, “Umijeće izrade i sviranje cimbala”, “Ivanečki vez”, “bregovska pita” i “Ukrašavanje pisanica”).

Ručak u atriju Staroga grada u novo uređenom restoranu “Stari grad”koji će nam ponuditi lokalne specijalitete. Nakon ručka odlazimo u posjetu gđi. Ljubici Cestar –  čuvarici baštine na prezentaciju tradicijskog tkanja. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

3. dan

Doručak, odjava iz hotela i odlazak u posjet geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački peski

To je zaštićeno botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostatcima “hrvatske Sahare”. Površinom zauzima oko 20 hektara i dio toga 1963. je godine proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i prilagoditi samo određene biljne vrste; među ostalima i preko 300 vrsta leptira. Uz endemske vrste su vidljivi i ostatci pješčanih dina.

Nakon razgleda Đurđevačkih peski, slijedi polazak prema Ličko-senjskoj županiji i otkrivanju zašto je ova destinacija proglašena Eden destinacijom na temu: “Turizam i zaštićena područja”,

Ugodna vožnja u pravcu NP Sjeverni Velebit i mjesta Krasno.

Dolazak u Krasno, smještaj u hotel. Za ručak uživat ćemo u ličkim specijalitetima  a poslijepodne predlažemo posjetu Kući Velebita. Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi vam se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti.

U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta. U Kući Velebita upoznat ćete se sa nemalim dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima…

No vrijednost ove planine nije samo u brojnosti biljnih, životinjskih i gljivljih vrsta već i u njezinoj krajobraznoj raznolikosti. Razlog tome su mnogobrojni površinski krški oblici – ponikve, grede, kukovi, škrape… samo su neki od njih. No priču kako su oni nastali pročitajte u Kući Velebita!

Nakon Kuće Velebita odlazimo na druženje i upoznavanje ljudi i običaja ovog predivnog hrvatskog gorskog kraja, Posjetiti ćemo siranu Runolist, degustirat ćemo vrhunske ličke sireve, nakon toga uputit ćemo se do susjednog domaćinstva i posjetiti obitelj koja je dio svoje kuće pretvorila u predivnu etno zbirku a vrijede ruke domaćice i domaćina ponudit će vam odlične domaće likere, zatim ćemo skoknuti do susjedne kuće i OPG-a Lulić na šalicu mirisnog velebitskog čaja koji će vas očarati svojim mirisima i okusom Velebita.

Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan

Doručak, u pratnji lokalnog vodiča, odlazak na Zavižan do meteorološke postaje. Kraći odmor i šetnja poučnom stazom do velebitskog botaničkog vrta.  Povratak u Krasno i ručak te obilazak svetišta Majke Božje Krasnarske, Nakon obilaska svetišta, nastavak vožnje do SMILJANA i posjet MEMORIJALNOM CENTRU NIKOLE TESLE. Obilazak tematskog parka uz stručno vodstvo; Teslina rodna kuća, parohijska crkva Sv. Petra i Pavla, Teslina ispitna stanica, multimedijalni centar. Nakon Smiljana slijedi, vožnja prema Ninu  i prema novoj Eden destinaciji  u  Zadarskoj županiji koja Eden osvojila na temu: “Turizam uz vode”. Dolazak u Nin, smještaj u hotel, večera u konobi “Dalmacija”.

5. dan

Doručak.

Prva prijestolnica hrvatskih kraljeva iz 9. stoljeća, osim bogatom kulturnom baštinom – koja uključuje i najmanju katedralu na svijetu – nudi vam i zdravstveni turizam, kao i uživanje u tradicionalnom načinu proizvodnje soli, još iz rimskog doba. Sve tajne hrvatskog naroda, mnogi ističu, kriju se u zidinama Nina, grada udaljenog tek 14 km od Zadra. No Nin nije samo povijesni gradić – zahvaljujući ljekovitom blatu koje se krije na zapadnom dijelu ninskog zaljeva, diči se i zdravstvenim turizmom. Već 40 godina Medicinski centar iz Zadra koristi blato peloid u liječenju reumatskih oboljenja, problema sa kralježnicom i bolesti kože, dok jedinstveni zemljopisni položaj lagune nudi idealne vremenske uvjete za ublažavanje udisajnih tegoba.Nin tako pruža idealne uvjete za odmor (stanište raznih vrsta ptica, prekrasne duge pješčane plaže, očuvana priroda) i rekreaciju (surfanje zahvaljujući buri i maestralu), uživanje u kulturnoj baštini, no i u jedinstvenom muzeju, prvom takvom u Lijepoj našoj – Muzeju soli.

Nakon doručka, šetnja prvim hrvatskim kraljevskim gradom uz razgled: skulptura biskupa Grgura Ninskog, crkva sv. Križa – poznata kao najmanja katedrala na svijetu, Župna crkva, Muzej ninskih starina, crkva sv. Anselma, crkva sv. Nikole,… Gospino svetište u Ninu je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. U Ninu se nalazi i Park i Muzej Solane Nin zbog brojnih polja u kojima se skuplja sol te je nadaleko poznata domaće proizvedena ninska sol – predlažemo razgled u pratnji stručnog vodiča. Nakon obilaska i upoznavanja s Ninom, mirisi mediterana otvorili su nam apetit. Mediteranski ručak nešto je što se zasigurno ne propušta a on se mora pojest u jednoj od tipičnih jadranskih konoba. Predlažemo da svakako probate ninski ŠoKol.

Slobodno poslijepodne za opuštanje, odmor i kupanje.

Večera i noćenje

6. dan

Doručak. Transfer prema ŠIBENIKU gdje po dolasku krećemo u vođeni razgled grada. Danas ćete vidjeti vrijednu građevinu pod zaštitom UNESCO-ve baštine, katedralu sv. Jakova, koja predstavlja izniman primjer arhitekture i umjetničke vrijednosti. Ostatak stare gradske jezgre odiše poviješću. Nakon razgleda grada, slobodno vrijeme za aktivnosti po želji, ručak ili kupovinu. Povratak prema Ninu s zaustavljanjem u Zadru, odlazak u vođeni razgled, šetnja povijesnom jezgrom grada s obilaskom rimskog foruma, jedinstvene crkve sv. Donata, katedrale sv. Stošije, crkve sv. Marije, crkve sv. Krševana (trenutno se obnavlja!), crkve sv. Šime, crkve i samostana sv. Frane s predivnim renesansnim klaustrom, razgled Kopnenih vrata i gradskih zidina, Trga pet bunara, Narodnog trga i svakako Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Večera u Zadru i povratak u Nin. Noćenje.

7. dan

Doručak, odjava iz hotel i odlazak u pravcu Istre s usputnim zaustavljanjima radi osvježenja i odmora.

Dolazak u Istarsku županiju vožnja do Svetvinčenta, smještaj u Stanciji 1904 u Smoljanicama, večera i noćenje u Stanciji 1904.

8.dan

Doručak. U 10:00 h polazak prema Vodnjanu, Slijedi razgled grada i posjet crkvi sv. Blaža u kojem se nalazi jedna od najvećih zbirki mumija na svijetu. Posjet ekomuzeju Vodnjan, koji nudi raznolike radionice koje oživljavaju stare običaje Vodnjana. Po završetku radionica, polazimo prema Svetvinčenatu, Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Morosini-Grimani, najsačuvaniji na poluotoku i najveća svetvinčenska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta i odredište, nekad davno, vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista.

Kaštel je danas jedna od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena u Istri. Na tri ugla-tri kule, a na četvrtom-palača sa sobama za gospodu i stanom kapetana. S tih kula su se kontrolirala sva četiri ulaza u grad. Kule su povezane bedemima koji izvana pri dnu imaju i potporni zid, a iznutra po cijeloj dužini balkon s kojeg su stražari motrili kroz otvore puškarnica. Na vratima, osim pokretnog mosta postojala je i velika rešetka za spuštanje. Iznad ulaza smješten je grb kaštela, sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani di San Luca. Unutra je osim širokog dvorišta bio stan upravitelja mjesta, skladište za javna davanja i municiju, oružarnica, prostorije za 200 mušketira i kopljanika i vrlo siguran zatvor – pod zemljom.

Odlazak do Kuće vještice Mare. Kuća vještice Mare je centar za posjetitelje posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Svetvinčenta, interpretiranoj suvremenim tehnologijama: 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću. Odlazak na tadicionalnu Istarsku večeru, noćenje.

9. dan

Doručak te odlazak u Rabac slijedi slobodno vrijeme za kupanje, zabavu u Aquaparku i vlastite programe. Poslijepodne krećemo prema Labinu na zajednički istarski ručak a potom krećemo u Pićan gdje dolazimo oko 18:00 na Legendfest, tradicionalni istarski festival legendi, mitova i narodnih priča. Povratak u hotel, noćenje.

10.dan

Doručak, odjava iz hotela te polazak autobusa u pravcu mjesta polaska.

Aranžman je moguće realizirati tijekom cijele godine za grupe od 8 do 40 osoba.

Smještaj je moguć na obiteljskim gospodarstvima i u hotelima s tri ili četiri zvjezdice. Prijevoz je organiziran turističkim autobusom. Stručno vođenje moguće je na engleskom i njemačkom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.

Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratiti za izradu konačne ponude.

Cijena aranžmana ovisi o terminu putovanja i broju prijavljenih putnika.

Rezervirajte svoj termin za 10 dnevnu turu po hrvatskim Eden destinacijama

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.