Pustara Višnjica: zeleni mir

Obnova Pustare Višnjica temelji se na tradiciji nekadašnjeg poljoprivrednog dobra i implementaciji ekologije, organske poljoprivrede, očuvanja biološke raznolikosti i turizma u održivi razvoj.

Oživljavanje Pustare Višnjica u segmentu cjelokupne županijske i šire hrvatske turističke ponude važna je komponenta ekonomskog, socijalnog, ekološkog razvitka seoske sredine kao nove turističke destinacije.

U kvalitativnom smislu to znači, oživljavanje depopulacijskog područja, očuvanje tradicije, veću zaposlenost, brži razvoj kulture stanovanja i uključivanje najšireg segmenta stanovništva u razvojne turističke tokove.

Povratak prirodi i izvornim vrijednostima zdravog načina života, kroz etnoturizam te povezivanje najstarije gospodarske grane – poljoprivrede s vrlo perspektivnom djelatnosti – turizmom, osnova je ekonomski održivog razvoja i obnove Pustare Višnjica.

Pustara (mađ. Puzsta) označava prostrano zemljište namijenjeno stočarstvu, prije svega uzgoju konja. Pustare su bili oblici organiziranog te urbanistički isplaniranog kolektivnog stanovanja specifičnog za Slavoniju i Baranju te Mađarsku tijekom 18. i 19. stoljeća.

Okruživale su ih beskrajne slavonske ravnice u vlasništvu vlastelinskih obitelji a nastanjivali su ih bezemljaši vični raznim zanatima vezanim uz konje i stočarstvo te obradu zemlje.

U Slavoniji i Baranji ih je bilo više stotina a danas se, kao jedinstvena cjelina, obnavlja jedino Pustara Višnjica. Prvi pisani trag vezan je uz kupovinu Višnjice. 1841. god. kneževska obitelj Schaumburg-Lippe kupila Pustaru Višnjicu od obitelji Pejačević iz Virovitice. Pejačevićeve su naslijedili njemački knezovi Schaumburg-Lippe s kojima je nastavljen razvoj cijelog kraja.Od kneževske obitelji Schaumburg-Lippe imanje je kupila obitelj Drašković koji su od Višnjice stvorili jedno od najnaprednijih poljoprivrednih dobara u Slavoniji.

Ergela

Danas broji oko sedamdesetak konja, uglavnom Quarter i Paint pasmine. Srž ergele čini dvadesetak genetski najvrijednijih kobila, te dva pasuha koji su svoju vrijednost dokazali pobjeđivajući na međunarodnim natjecanjima te osvajanju europskih titula.

Ergela u svom posjedu također raspolaže s konjima za jahanje, te poni konjićima za djecu. U prosjeku, svake se godine broj konja poveća za desetak ždrebadi.

Pustara Višnjica ima bogatu ponudu primjerenu godišnjem dobu. Gostima i posjetiteljima nude slijedeće sadržaje: jednodnevni izleti u park prirode Papuk, izleti na Dravu, škola jahanja, vožnja četverokotačima, paintball, vožnja biciklima, različite radionice i ostale aktivnosti primjerene godišnjem dobu (žetvene svečanosti, igre na otvorenom za djecu itd).

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.