Trodnevna šetnja najvećim hrvatskim poluotokom

2.DAN: SVETVINČENAT – BALE – FOŠKA

Doručak. Nakon doručka odlazimo u Svetvinčenat u obilazak KAŠTELA. Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Grimani, najsačuvaniji na poluotoku i najveća svetvinčenska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta i odredište, nekad davno, vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista.

Nakon obilaska Kaštela odlazimo na obližnje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pekica – domaćini se bave uzgojem lavande, uz kratku edukaciju i šetnju  poljem lavande, degustirat ćemo i domaću štrudlu i  kruh od lavande, skutu prelivenu maslinovim uljem i lavandom, rakiju i sirup od lavande….

Nastavak vožnje prema Balama – mjesto je djevičanske ljepote koja se odlikuje prirodnim bogatstvima, netaknutom prirodom te bogatim kulturnim i arhitektonskim nasljeđem.

Prošetat ćemo starogradskom jezgrom unutar koje se nalazi poznati kaštel Soardo – Bembo, župna crkve Pohođenja Blaženoj Djevici Mariji i kripte.

Nakon šetnje odlazimo do obližnje  Svete Foške – malene crkvice tj. hodočasničkog mjesta u Istri, koje je već od davnina bilo posjećivano od ljudi iz okolice; mnogi  su tvrdili, a  i danas tvrde da im se ovdje zdravstveno stanje popravilo, te da su našli mir i snagu za život.

Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

Obilazak grada. Ovim istarskim gradićem dominira srednjovjekovni kaštel. Pred kaštelom nalazi se prostrani trg – najljepši renesansni trg u Istri. S istočne strane krasi ga renesansna crkva, s južne strane niz starih kuća s gradskom lođom. Sa zapada prolazi cesta uz koju se nalaze dobro očuvane kuće i palače. U Svetvinčenatu je otvorena nova turistička atrakcija, doživljaj i priča – Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”

Legenda tj. priča ide ovako nekako… Mare Radolovich, danas poznata kao Vještica Mare, bila je lokalna travarka i ljekarica. Godine 1632. njeni susjedi i sugrađani optužili su nesretnicu za pakt s vragom i osudili ju na smrt. Nije pomogla ni činjenica da je svoje krvnike Mare još do jučer liječila od bolesti i pomagala im u riješavanju njihovih problema.

1.DAN:  POREČ – VRSAR – ROVINJ

Poreč –  Obići ćemo staru gradsku jezgru: uzdužnu ulicu Decumanus i poprečnu ulicu Cardo, nadaleko poznatu Eufrazijevu, trg Marafor gdje se  čuvaju fragmenti antičkih hramova. Bogatoj riznici spomenika pripada i  ROMANIČKA KUĆA, KUĆA DVA SVECA, PETROKUTNA KULA….

Odlazimo do  obližnjeg  zaštićenog kompleksa – Park skulptura najvećeg hrvatskog  suvremenog kipara Dušana Džamonje, čije su skulpture izložene u najeminentnijim muzejima svijeta.

Vožnju nastavljamo u pravcu Rovinja – šetnja i razgled starog grada,  barokne trobrodne crkve Sv. Eufemije, zvonika visine 60 m sa jedinstvenim kipom sv. Eufemije na vrhu…

Uživanje u prekrasnom pogledu koji se pruža na skupinu od 14 otoka od kojih je najveći Crveni otok. Tu se nekad nalazio  benediktinski, potom franjevački samostan, a danas jedan od rovinjskih hotela. Odlazak u hotel. Večera. Noćenje.

3.DAN: MOTOVUN – ROČ – HUM

Doručak. Odlazimo u  Motovunu. Grad je najbolje je sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. Ime mu je keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori. Vozimo se u smjeru Roča.

Grad  je  u srednjem  vijeku  bio   središte  glagoljaške  djelatnosti. Posjetit  ćemo  mjesnu crkvu sv. Ante  i  vidjeti  čuveni  glagoljaški abecedarij.  Osim  crkve  posjet  ćemo  i  privatni  Etnografski  muzej  starina  i  mlin.

Organizirani ručak. Nastavljamo do Huma.  U  podnožju  Huma  započinje  Aleja glagoljaša  koja  se  sastoji  od  10  kamenih  obilježja  posvećenih  glagoljici  i  glagoljašima. Hum  se  do  danas  nije  razvijao  izvan  gradskih  zidina  pa  je  zbog  svoje  konačne veličine  to najmanji grad na svijetu.  Povratak u večernjim satima.

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.