NP Sjeverni Velebit

S vrhova Zavižan i Alan pruža se prekrasan pogled na more i Liku, u Velebitskom botaničkom vrtu možete uživati u bogatstvu flore i faune i raznolikosti biljnih i biljnih zajednica, dok je Štirovača područje iznimno bogatih crnogoričnih šuma. Lubenovac, prostrani velebitski travnjak s brojnim ostacima starih stanova i suhozida svjedoči o nekadašnjem životu ljudi na planini, a Premužićeva staza vodi kroz najljepše dijelove sjevernog Velebita.

Teško prohodne šume, doci, kraške doline, jame i ponikve, lokve i škrape, veliki blokovi stijena, sve je to Sjeverni Velebit, čarobna planina koji od 1999 ima status nacionalnog parka. U njegovom očuvanom ekosustavu obitava medvjed, vuk, ris i suri orao.

Gotovo svaka staza vodi do planinskih vrhova, a planinarske staze i putovi pogodni su za trekking i hiking, dok su makadamske i dijelom asfaltirane staze idealne za biciklističke ture.

Dosad su na Sjevernom Velebitu otkrivene tri jame dublje od tisuću metara – Lukina jama, Slovačka jama i jama Velebita s neobičnim živim svijetom među kojima je najpoznatija endemska vrsta velebitska pijavica.

Ekonomski održiv turistički proizvod razvijen na zaštićenom području uz brigu o potrebama lokalne uprave i posjetitelja, donio je Nacionalnom parku Sjeverni Velebit titulu Europske destinacije izvrsnosti za 2008./2009. na temu „Turizam i zaštićena područja“.

Kad jednom otkrijete tajne Sjevernog Velebita, uvijek ćete mu se vraćati.

Rezervirajte svoj izlet već danas…

Otkrijte, doživite i istražite najljepše hrvatske destinacije održivog turizma…