Treking Sjeverni Velebit NP

Hrvatski nacionalni simbol

Zbog svoje veličanstvenosti, Velebit se smatra hrvatskim nacionalnim simbolom te je kao takav spomenut u mnogobrojnim pjesmama, pričama i legendama. Karakterizira ga izdužen oblik sa strmim stranama. Na našem treking Sjeverni Velebit izletu ima nekoliko vidikovaca prema zadarskom arhipelagu, a staza je trasirana tako da nema velikih uspona pa je ugodna za pješačenje.

Pješačeći proći ćemo kroz gustu šumu starih borova, jela i bukvi. Planinarsko iskustvo nije potrebno pa čak i djeca od 6 godina u pratnji roditelja mogu sudjelovati u izletu. Ne zaboravite ponijeti kremu za sunčanje, piknik i vodu. U slučaju hladnijeg vremena ponesite odjeću dugih rukava.

Nešto sasvim drugačije

Treking Sjeverni Velebit je planinarska avantura namijenjena svima onima koji žele iskusiti nešto drugačije. Uključuje djelomično jednu od najljepših velebitskih staza – Premužićevu stazu koja je nastala davne 1933. prema ideji i projektu Ante Premužića, inženjera šumarstva i velikog zaljubljenika u Velebit, koji ju je i gradio te staza danas nosi njegovo ime.

Cijela staza je duga 57 kilometara, no kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi dionica od 16 kilometara. Velebit je poznat po svojoj neobičnoj raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, bogatstvu šuma, kanjona, stijena i špilja koji oduševljavaju posjetitelje. Osim svega spomenutog, Velebit je također i dom jednoj od najpoznatijih hrvatskih endemskih vrsta, velebitskoj degeniji.

Kratki raspored:

09:00 – dolazak na odredište – kamp Grabovac

09:15 – priprema i upute za izlet te putovanje do starta

11:00 – početak izleta

13:00 – piknik pauza u planinarskom domu Rosijeva koliba

14:00 – nastavak izleta

16:00 – završetak  natrag u Zavižanu

18:00 – povratak u Grabovac

Rezervirajte vaše putovanje već danas…

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.